Idrettskader

Akutt behandling for nesten alle akutte skader er P.R.I.C.E.S.

  • Protection(beskyttelse)
  • Rest(ro/hvile) Ice(is)
  •  Compression(kompresjon)
  •  Elevation(hevelse av skadeområdet)
  •  Support (beskyttelse mot nye skader)

Les mer

Oakley Smith, naprapatiens grunnlegger, ble født 19. Januar 1880. Hans interesse for medisin, forskning og manuelle behandlingsmetoder stammer fra at han som barn ble rammet av skarlagensfeber og gjennomgikk i følge hans biografi en mengde ulike behandlingsmetoder. Var hos leger, homeopater, osteopater og kiropraktorer. Hos grunnleggeren av kiropraktikken, D.D. Palmer fikk Oakley behandlinger 6 dager i veka i 5 måneder. Men som alt annet han hadde prøvd så var der liten eller ingen framgang på hans problemer. Etter dette fant Oakley ut at han skulle finne ut korleis han skulle behandle og kurere seg selv.

Derfor bestemte Oakley seg som 19 åring at han ville begynne som student på Medical School, University of Iowa. Han tok undervisning innen anatomi, fysiologi, disseksjon, histologi, patologi og var vitne til mellom 200 og 300 operasjoner ifølge hans biografi. Som Oakley selv sier det i sin selvbiografi: ”I did not want to become a medical doctor. I was just interested to find out how to cure myself”.

Samme året tok han eksamen som kiropraktor ved Palmer School of Chiropractic i Iowa. 2 år senere (1901) avbrøt han medisinstudiene. Etter all sin erfaring igjennom teori og praksis begynte Oakley å lage nye manipulative behandlingsmåter. Dette var like naturlig for han, som det for andre var å lage musikk ifølge selvbiografien hans. Så Oakley instruerte nøye sin bror, Horton, i alle desse manipulative behandlingsmetodene. Desse behandlingsmetodene hadde ingen kiropraktor eller osteopat gjort på Oakley, selv om han hadde gjennomgått en rekke behandlinger hos desse. Igjen poengterte Oakley:”I was not trying to build a new profession, I was just trying to get myself cured”. Horton gav Oakley behandlinger hver dag, fem dager i uken. Etter 2-3 måneder begynte Oakley å føle seg bedre. Hans kalde føtter og hender begynte å bli varme igjen. Vitaliteten hans økte. Han hadde blitt kurert. Akkurat då slo det Oakley at han hadde, uvitende og mot sin vilje, klart å skape en ny helseprofesjon. Han døpte den nye profesjonen Naprapati.

Oakley Smith DC, DN. (1880-1967)

Founder of Naprapathy

Han begynte å behandle familie og venner. Reiste til Chicago og åpnet en klinikk ved State & Madison. Oakley skriver i sin selvbiografi: ”Only three families in Chicago had ever heard the name Oakley Smith, and none of those three had ever heard the name Naprapathy. Oakley startet med å ha pasienter som ville bli naprapater, så han startet en skole i 1907. I den første perioden tok han ikke betalt av desse pasientene. Som Oakley skriver: ”My sole interest was to gain knowledge, not to build a bank account”.

Etterhvert så ble det hele en suksess. Ikke bare kurerte Oakley andre, han skriver også at han tjente så mye som 500$ i måneden. Han var så sikker på egne ferdigheter og på å kurere andre at han stengte ned klinikken for en periode og reiste til Bohemia i Europa der han fekk lære seg ”the napravit thrust”

I 1906 skrev Oakley boken ”Modernized Chiropractic” som senere ble til ” The History of Naprapathic Medicine”. Senere så skrev han sammen med Solon M. Langworthy (som bla. var president i den amrikanske kiropraktor skolen) og Minora C. Paxson (Professor i gynekologi og obsterikk mm.) den som skulle bli volume 2 av ”The History of Naprapathic Medicine”.

Historien om naprapatien i Skandinavia begynte den dagen når svenske Bjørn J:son emigrerte til Chigaco, USA som 17 åring. Hans drøm var å bli ingeniør. Bjørn tok en midlertidig jobb for å tjener penger. En dag fekk han store smerter i ryggen, så store at han ikke kunne bevege seg. En nabo som holdt på å utdanne seg til naprapat ble redningen for Bjørn (og alle andre naprapater i Skandinavia). Ved et par enkle manipulasjonsgrep så var Bjørn på føttene igjen. Dette vekket Bjørn`s interesse, og snart var han en student ved Chigaco National College of Naprapathy. I 1964 ble Bjørn uteksaminert som Doctor of Naprapathy og begynte å jobbe som naprapat i Chicago. I 1968 bestemte Bjørn seg for å reise hjem til Sverige for å unngå en innkallelse til de amrikanske styrkene i Vietnam. Bjørn åpnet sin første naprapatklinikk i Örebro. Dette var ankomsten av naprapati i Sverige og Europa. I 1970 starta Bjørn den første naprapat utdanningen i Sverige, sammen med Hans Axelson (grunnelegger av Axelsons body work school).

I 1972 møtte Bjørn Inger Berg som ble skolens studierektor. Sammen så har de formulert en vision til å utvikle og bevare naprapatien slik som Oakley Smith ville. Dette gjør de ved å holde på tradisjonene og ved å utvikle nye aspekter ved Naprapatien. Idag er naprapatien blitt den største komplementære behandlingsformen ved siden av den statlige fysisoterapien i Sverige. Det fins rundt 850 yrkesaktive naprapater i Sverige, ca 150 i Norge. Både i Finland og i Sverige har naprapatene autorisasjon. Dette jobbes det for tiden med i Norge.

Naprapati

innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere ulike smertetilstand og funksjonelle problem i rygg, ledd og muskler.

Som naprapat

setter man effektivitet i fokus når det gjelder å få en pasient rehabilitert etter at skaden er oppstått.

Kom i gang

Et besøk hos en naprapat kan være akkurat det du trenger. Her på siden kan du lese om hva en naprapat kan tilby av tjenester og hva et besøk hos en naprapat går ut på.

Les mer

Hva behandles?

  • Muskler
  • Ledd
  • Sener
  • Leddbånd

Les mer